Draadloos internet via 5G neemt steeds meer de markt over. De tijd dat we allemaal gedraad internet via glasvezel of ADSL hadden lijkt alweer achter ons te liggen. De overheid heeft toestemming gegeven om een 5G netwerk uit te rollen over ons land heen en daarmee lijkt een nieuw tijdperk te zijn ingeluid.
Inhoud van dit artikel
Een invoering die niet probleemloos verliep
5G Internet is een product wat revolutionair en nieuw is, maar de introductie is niet probleemloos verlopen. De reden hiervan is de aversie van inwoners van steden tegen de straling die van de 5G masten afkomt. De vraag is uiteraard of dit een terechte aversie is. Daarnaast mag je kijken naar de eisen die de overheid heeft gesteld aan deze zendmasten. 5G zendmasten die in brand zijn gestoken zijn een hoge kostenpost en een uiting van deze zorg bij inwoners.
Een noodzakelijk iets
5G Internet is een ontwikkeling die vanzelfsprekend volgde op het 3G en 4G internet. Het is een noodzakelijk iets omdat iedereen steeds vaker gebruik maakt van mobiel internet. De vraag is en blijft natuurlijk of 5G internet het gebruik van glasvezel kan vervangen. Dit is een vraag die gemakkelijk te beantwoorden is. 5G internet is namelijk een noodzakelijke vorm van mobiel internet maar deze zal nooit zomaar kunnen zorgen voor voldoende internet om ieder huishouden van werkend internet en werkende tv te voorzien.
Stralingsgevaar door een 5G zendmast
Straling door radiofrequenties kan vervelende bij effecten hebben. Zo zal bij omwonenden de lichaamstemperatuur kunnen toenemen door blootstelling aan deze straling. Daarnaast kunnen omwonenden gevoeliger worden voor infectieziekten door deze hogere lichaamstemperatuur. Dit is iets waar rekening mee is gehouden bij de bouw van de 5G zendmasten. Ze zijn zo geplaatst dat ze niet middenin een woonwijk staan maar aan de rand, bijvoorbeeld bij industrie gebieden en in weilanden. Daarnaast zit er een limiet aan de hoeveelheid straling die van de 5G zendmast af mag komen. Er is dan ook sprake van een maximale elektromagnetische straling bij een zendmast. Dit is iets wat nog niet wettelijk geregeld is maar waar de Europese Unie eind van 2020 beslissingen over zal gaan nemen.
Het voordeel van glasvezel boven 5G internet
5G internet lijkt de ultieme oplossing aangezien er geen bedrading meer naar woningen hoeft te worden aangelegd. Dit blijkt in de praktijk niet zo te zijn. Om namelijk alle gebruikers rondom een 5g mast van internet te voorzien moet een zodanig hoog signaal worden afgegeven da t de hoeveelheid elektromagnetische straling zal worden overschreden. In dit geval gaat het volledig vervangen van glasvezel internet door 5G internet dus wel degelijk ten kosten van de gezondheid van de omwonenden. Deze omwonenden zullen dan immers meer straling te verwerken krijgen dan hun lichaam aan kan. Glasvezel is een vorm van internet die zonder deze straling werkt waardoor de omwonenden geen gezondheidsklachten door het internet zullen krijgen. Daarmee kan dus worden aangetoond dat gedraad glasvezel voor alsnog een stuk beter is voor de volksgezondheid dan 5g internet. Het gaat dus om een interessante aanvulling op de behoefte aan mobiel internet maar geenszins om een vervanging.
Experimenten met 5G
Momenteel staan er landelijk een aantal 5G zendmasten waarmee wordt geëxperimenteerd om het signaal door te sturen naar de gebruikers toe. Het gaat om masten die een vergunning hebben tot een bepaald moment. Daarnaast gaat het om masten die op een bepaalde frequentie mogen uitzenden. In het Nationaal Frequentie Plan staat aangegeven waar deze masten staan en wat de zendfrequentie is.
Rechten die zijn verkocht
5G internet wordt niet door alle providers aangeboden. De reden hier achter is heel eenvoudig. De rechten om gebruik te maken van deze 5G masten zijn namelijk verkocht aan een paar providers. Deze hebben de rechten om de komende tijd hun klanten het internet via deze 5G masten aan te bieden. Dat zal er nog niet voor zorgen dat er ook gelijk een geheel dekkend en sluitend netwerk is waarmee men overal en altijd van 5G internet gebruik kan maken. Het netwerk is immers nog niet landelijk uitgerold waardoor op een aantal buitengebieden nog gebruik moet worden gemaakt van 4G of zelfs 3G of 2G internet. Het is dus zaak dat je bij het afsluiten van een mobiel abonnement kijkt naar de frequentie die bij jouw mobiele abonnement hoort. Houd er daarbij rekening mee dat je voor 5G internet een hogere prijs betaalt dan voor 3G of 4G internet. De provider heeft immers bij de veiling van de 5G frequenties een bepaald bedrag moeten betalen en dat wil men zo snel mogelijk weer terug verdienen. Jij betaalt, als eindgebruiker van het product, de prijs aan de provider.
Waar mogen 5G antennes staan
op het moment dat men begon met het plaatsen van 5G zendmasten was er helaas nog geen vastomlijnde afspraak over de locaties waar deze masten mochten komen te staan. Daarom zullen er de komende maanden nog masten worden geplaatst op locaties waar men alleen van de plaatselijke gemeente een vergunning voor heeft gekregen. De zendmasten zullen worden geplaatst aan de hand van de richtlijnen zoals die er liggen namens het RIVM. Daarbij houdt men nauwlettend in de gaten of er gezondheidsklachten komen namens omwonenden van de huidige 5G zendmasten. Aan het eind van 2020 is de verwachting dat de Europese Unie met strengere richtlijnen komt waardoor de zendmasten op veilige plekken kunnen komen te staan. Bij een gemeente zal eerst een verzoek voor een 5G zendmast worden ingediend waarna omwonenden kunnen aangeven of zij hier wel of niet mee akkoord gaan. Het is dus zaak dat je in de gaten houdt of jouw gemeente een vergunningsaanvraag voor een 5G zendmast heeft lopen.
Glasvezel internet
Wil jij de 5G generatie niet afwachten en kies je voor de betrouwbaarheid van glasvezel internet dan vraag je eerst offertes op. Dat doe je met onderstaande button. Op deze manier krijg je een overzicht van beschikbare glasvezel abonnementen in jouw postcodegebied zodat je het juiste abonnement kan afsluiten.