Informatie, tips en advies over glasvezel
Direct glasvezel aanbiedingen vergelijken?

internet is een product wat steeds verder ontwikkeld wordt. Daar waar we voorheen gebruik maakten van internet met de kabel wordt er nu glasvezel internet gebruikt. De beide soorten bestaan nog steeds naast elkaar maar de vraag is voor hoe lang nog. We keken naar een aantal aspecten op het gebied van internet en we vergeleken glasvezel en kabel met elkaar. Daarnaast vroegen we een aantal prijzen op van beide producten.

 

De prijzen van glasvezel en kabel naast elkaar

We vroegen de prijzen op van glasvezel en kabel internet. Men stuurde ons de onderstaande prijsopgaven toe.

Welke provider Welke vorm van internet Snelheid Prijs
Online.nl ADSL 100 mb/s 50 euro per maand
Online.nl Glasvezel 100 mb/s 55 euro per maand
Ziggo ADSL 100 mb/s 57 euro per maand
Ziggo Glasvezel 50 mb/s 60 euro per maand

Een vergelijking tussen twee vormen van internet

We maakten een vergelijking tussen de twee vormen van internet. We kwamen tot onderstaande bevindingen.

Welk aspect Kabel internet Glasvezel internet
Prijs Kabel internet is relatief een stuk goedkoper dan glasvezel internet. De tijd van de heel goedkope abonnementen ligt echter achter ons. Dat komt doordat er op steeds meer plaatsen glasvezel wordt aangelegd waardoor de behoefte aan het oude ADSL netwerk afneemt. Daar waar de behoefte en dus ook de afname vermindert zal er minder worden verkocht. De provider moet echter nog wel het netwerk onderhouden en installaties in huizen onderhouden. Dit leidt ertoe dat de prijs relatief hoger zal gaan worden in de komende tijd. Het prijsverschil is nu nog mininmaal en de komende tijd zal dit nog kleiner gaan worden. Glasvezel is naar verhouding wat kostbaarder. Dat komt doordat het netwerk nu geheel wordt uitgerold over ons land. De provider investeert hier geld in en dat wil men uiteraard graag terug verdienen. Daarom heb je in eerste instantie als er net glasvezel bij je huis is aangelegd vrij weinig te kiezen. Je hebt de keuze uit 1 provider die meerdere pakketten aanbiedt. Providers zoals Youfone die meeliften op het netwerk van KPN zullen pas later hun diensten mogen aanbieden. De prijs verschilt echter zodanig weinig met die van kabel internet dat je daar niet echt een nadeel van ondervindt.
Snelheid Kabel internet is een internet vorm die niet bekend staat om de hoge snelheden die er worden behaald. Bij kabel internet moet je eraan denken dat de maximum snelheid rond 100 a 250 mbits/s ligt. Denk eraan dat deze snelheid niet altijd wordt behaald. Daar komen we in het volgende stukje op terug. Glasvezel internet is een vorm van internet waarbij steeds hogere snelheden worden behaald. Dit komt door de mediabox die erbij hoort. Snelheden tot 1000 mbits/s oftewel 1 gig zijn momenteel al haalbaar bij de meeste providers. Ook hierbij geldt dat de snelheid die je bestelt niet altijd wordt behaald.
Afhankelijk van wijkkast De wijkkast is van groot belang bij ADSL internet. Je mag eraan denken dat een woning die in de buurt van de wijkkast is gesitueerd een sterkere ADSL ontvangst heeft dan een woning die verder van de wijkkast verwijderd is. Dit komt doordat het signaal met een sterkte van de wijkkast komt die steeds wat afneemt naar mate er meer afnemers van het ADSL internet zijn. Woon je ongelegen, dan behaal je soms hooguit de helft tot driekwart van de beloofde internetsnelheid. Bij glasvezel wordt het internet in een ring aangelegd waar een lichtsignaal doorheen wordt afgegeven. Dit signaal is door de hele ring heen gelijk van sterkte waardoor elke afnemer dezelfde internetsnelheid krijgt. De ligging van jouw woning is dus niet bepalend voor de snelheid van het internet wat bij jou binnenkomt. Wat er verder mee gebeurt is een ander verhaal, daar komen we bij het volgende punt op terg.
De snelheid wordt daadwerkelijk behaald Dit is een punt wat bij ADSL internet behoorlijk van toepassing is. De snelheid wordt al niet behaald wanneer je ongunstig woont ten opzichte van de wijkkast maar er is meer aan de hand. De apparatuur die je erbij gebruikt mag dan weliswaar een moderne processor hebben, door de trage internetsnelheid gebeurt er niet veel meer. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er binnenshuis een verbinding met coax kabel nodig is in de meeste gevallen. Deze verbinding is behoorlijk gevoelig voor kabelbreuk en ook een hogere leeftijd van dit materiaal zorgt voor een slechtere signaal doorgifte. Je zal dus weinig overhouden van de beloofde signaalsterkte. Bij glasvezel is er een grotere kans dat er een aanzienlijk deel van de beloofde snelheid wordt behaald. Dit is wel afhankelijk van een aantal zaken. Je zal voor je belangrijkste aansluitingen van je apparatuur bedrading moeten aanleggen. Het gaat dan om HDMI kabel. Dit materiaal gebruik je onder andere om je vaste computer en de televisie aan te sluiten. Op die manier weet je dat er geen data verloren gaat door de wifi. Bij wifi ben je namelijk voor een groot deel afhankelijk van de constructie van je huis. Denk daarbij aan de muren en het materiaal daarvan. Betonnen muren met een metalen frame houden signaal van wifi tegen waardoor je op een korte afstand van je glasvezelkastje al een lagere snelheid behaalt wanneer dit in een andere ruimte of op een andere etage staat.
Geschikt voor oudere apparatuur Bij een kabel internet abonnement wordt met een tv pakket gewerkt waar doorgaans geen of heel weinig HD zenders in zitten. Daarnaast zal de lagere internetsnelheid ervoor zorgen dat er een goede match is met de apparatuur die je gebruikt. Dit abonnement is dus zeer geschikt voor oudere apparatuur. Een glasvezel abonnement met HD zenders zal weinig spectaculairs laten zien op oudere apparatuur die daar nog niet op is voorbereid. Daarnaast zal een oudere computer met een langzame processor ook weinig aankunnen met een zeer hoge snelheid voor internet. Het is dus goed om hiernaar te kijken voor je een dergelijk abonnement afsluit.
Geschikt voor streamen Bij streaming wordt er gebruik gemaakt van een hoge snelheid internet. Een abonnement met een hoge snelheid ADSL zal in een enkel geval wel de mogelijkheid tot streamen bieden maar omdat deze snelheid niet constant wordt behaald zal er relatief vaak gebufferd moeten worden. Je kan dus streamen met kabel internet in sommige gevallen maar het is niet optimaal. Glasvezel internet is uitermate geschikt voor streamen. Je zal dan wel een abonnement met een snelheid vanaf 100 tot 250 mbits/s moeten afnemen. Deze vorm van glasvezel biedt een datasnelheid die constant genoeg is voor een streaming app. Een andere langzamere vorm van glasvezel zal er alsnog voor zorgen dat er gebufferd moet worden tijdens het kijken op een streaming app.

Vergelijk de prijzen

Voordat je een internet abonnement neemt is het advies om eerst de prijzen te vergelijken. Dit doe je met onderstaande button. Je ontvangt een aantal offertes om te vergelijken voor je een keuze maakt. Jouw voordeel kan daardoor behoorlijk oplopen.

 

Direct glasvezel aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Glasvezel snelste provider

internet is iets waarbij snelheid een heel belangrijke rol speelt. We keken

Slimste keuze glasvezel?

Glasvezel is een internetproduct wat in heel veel soorten en maten wordt

8x Valkuilen glasvezel

Het internet van de toekomst heet glasvezel. Het is een internet product