Informatie, tips en advies over glasvezel
Direct glasvezel aanbiedingen vergelijken?

Technologie is niet te stoppen en 5G en glasvezel zijn daar het bewijs van. Veel mensen vragen zich echter af of het niet dubbelop is. Het gaat in beide gevallen immers om razendsnel internet. We keken naar een aantal aspecten en vergeleken 5G met glasvezel. Daarnaast vroegen we ook een paar prijzen op van 5g en glasvezel.

 

De prijzen van 5g en glasvezel

We ontvingen prijsopgaven voor zowel 5G als glasvezel en die hebben we samen weergegeven in onderstaande tabel.

Om welk product gaat het Een limiet aan je verbruik Snelheid Prijs
5G 10 Gb Hangt af van jouw telefoon of tablet Vanaf 25 euro
Glasvezel Geen limiet of bundel Maximaal 1000 mbits per seconde Vanaf 35 euro

 

Een vergelijking

We keken op een aantal aspecten naar het verschil tussen glasvezel en 5G internet. We kwamen tot de onderstaande vergelijking.

 

Welk aspect 5G Glasvezel
Mobiel internetten 5G is uitermate geschikt om mobiel mee te internetten. Je hebt de maximale snelheid om met een smartphone of tablet. Het is een internetvorm die gebruik maakt van een zeer vlotte datasnelheid zodat je optimaal gebruik kunt maken van apps en het internet. 5g is vooral geschikt om buitenshuis te worden gebruikt. De reden is heel eenvoudig. Binnenshuis kan je ook wel gebruik maken van 5G internet maar door de constructie van woningen met beton en metaal zal de ontvangst binnen een heel stuk minder optimaal zijn. Glasvezel is vooral geschikt om binnenshuis mee te internetten. Voor mobiel internet maak je gebruik van de wifi functie van je mediabox. De wifi snelheid is redelijk hoog maar afhankelijk van de locatie van de mediabox. Wanneer er meer gebruikers van mobiel internet in je huis zijn zal het signaal naar jouw mobiele telefoon toe wat zwakker worden. Glasvezel is dan ook alleen geschikt voor mobiel internet in huis.
Streamen Streaming via bijvoorbeeld Netflix, videoland of Youtube kan je prima doen met 5G. Je zal er wel rekening mee moeten houden dat dit soort activiteiten behoorlijk wat van je databundel vergen. Je kan weliswaar doorgaans zonder bufferen kijken maar het heeft uiteraard een flinke beperking. Wanneer je binnenshuis wilt kijken naar deze streamingdiensten zal je een flinke bundel moeten aanschaffen. Daarnaast is het maar te hopen dat je binnenshuis daadwerkelijk een goede ontvangst hebt. Streamen met glasvezel is prima te doen. Je moet er wel aan denken dat je een snelheid hebt ingekocht die voldoende power biedt voor deze functie. Kies wanneer je wilt gaan streamen niet voor een abonnement met een snelheid van 50 mbits per seconde want dat zal te langzaam zijn. Jouw apparatuur zal in dat geval behoorlijk vaak moeten bufferen. Je kan beter kiezen voor een abonnement met een snelheid vanaf 250 mbits per seconde om ongestoord te kunnen streamen.
Uploaden Uploaden via 5G is iets wat je goed kan doen. De snelheid waarmee het plaatsvindt wordt bepaald door de processor die in jouw mobiele apparatuur zit. Het is aan te raden om te uploaden wanneer je ook daadwerkelijk in een gebied bent waar je een optimaal 5G signaal hebt. Dit zorgt voor een hogere snelheid. Uploaden met glasvezel is iets wat voor incidenteel tot professioneel gebruik geschikt is. Je kan uploaden met ieder abonnement maar wanneer je langere filmpjes via Youtube wilt gaan uploaden doe je er verstandig aan om een abonnement met een snelheid van 1000 mbits per seconde te nemen. Op deze manier kan je in een paar minuten jouw content op het internet plaatsen.
Het aantal aanbieders 5G is een vorm van internet die via veiling is verkocht aan een aantal providers. Deze hebben een behoorlijk bedrag moeten neertellen om van een frequentie gebruik te maken en dat is iets wat men uiteraard wil terugverdienen. Er zijn dan ook maar een paar providers die in eerste instantie via de 5G frequentie hun diensten kunnen aanbieden. Je mag daarbij denken aan de marktleiders Vodafone en KPN. De andere aanbieders en discount providers zullen moeten wachten tot het nieuwtje van het 5g netwerk af is en zij mogen meeliften op het netwerk van KPN. Glasvezel is een product wat meerdere providers kent. Wanneer het glasvezel net is aangelegd zal er slechts sprake zijn van een aanbieder bij jouw huis. Dat komt doordat het netwerk in eerste instantie door een provider wordt uitgerold die vervolgens een poos het alleenrecht heeft. Er moet immers een behoorlijk bedrag worden geïnvesteerd in het netwerk wat is uitgerold en dat wil men via een aanvankelijk monopolie terug verdienen. Wanneer het netwerk wat langer ligt kan je een abonnement afnemen via een discount provider: dat is gewoon een kwestie van geduld.
De verkrijgbaarheid 5G internet is nog zeer nieuw. Het is een product wat nog niet landelijk is uitgerold. Er staan pas een beperkt aantal antennes in een proefopstelling waardoor je op veel plaatsen in het land nog op een 4G netwerk terecht komt met je mobiele telefoon. Abonnementen die nu worden verkocht zijn dan ook voor 5G maar je krijgt nog geen belofte van een landelijke dekking. Dit is iets wat uiteraard de komende jaren zal gaan toenemen wanneer de hoogte van de zendfrequenties is gecertificeerd en het aantal masten kan worden vermeerderd. Glasvezel is een product wat al wat langer verkrijgbaar is. Het is echter een product wat nog niet over het hele land is uitgerold. Glasvezel is een vorm van internet die wordt uitgerold waarbij wordt begonnen met de uitrol in nieuwbouwwijken. Daarna gaat men ook verder met het uitrollen in stadscentra en oudere woonwijken. Kijk altijd eerst of er al glasvezel verkrijgbaar is voor jouw adres voor je een abonnement afsluit.

Eerst prijzen vergelijken

5G en glasvezel zijn relatief nieuwe producten en er hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Vergelijk dus altijd eerst prijsopgaven voor je het product aanschaft. Dat doe je met onze glasvezel vergelijker. Je ziet gelijk waar je het beste abonnement tegen een zo aantrekkelijk mogelijke prijs kan afsluiten.

 

Direct glasvezel aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

8x Valkuilen glasvezel

Het internet van de toekomst heet glasvezel. Het is een internet product

Glasvezel snelste provider

internet is iets waarbij snelheid een heel belangrijke rol speelt. We keken

7x Glasvezel valkuilen

Glasvezel valkuilen Tegenwoordig is glasvezel moeilijk weg te denken uit onze moderne