Informatie, tips en advies over glasvezel
Direct glasvezel aanbiedingen vergelijken?

Internet kan tegenwoordig via een vaste verbinding en een mobiele verbinding. Aangezien we steeds meer online zitten op onze smartphone rijst de vraag of je het vaste internet abonnement kan stopzetten wanneer je vooral via je mobiel gebruik maakt van internet. We maakten een vergelijking van vast internet versus het mobiele internet. We keken naar de eigenschappen van vast en mobiel internet om een antwoord te vinden op de zojuist genoemde vraag.

 

De prijzen naast elkaar gezet

We vergeleken een aantal prijzen van vast en mobiel internet met elkaar. Daarbij gingen we uit van een abonnement wat wordt afgenomen bij een willekeurig adres in het midden van het land.

Om welk internet gaat het Bundel ja of nee Snelheid Prijs
Mobiel internet Ja, 10 Gb 4G Vanaf 27 euro
Mobiel internet Ja, 10 Gb 5G Vanaf 30 euro
Vast internet Nee 1000 mbits per seconde Vanaf 40 euro

Een vergelijking tussen vast en mobiel internet

We vergeleken op een aantal aspecten vast en mobiel internet met elkaar. We kwamen tot de onderstaande vergelijking.

Om welk aspect gaat het Mobiel internet Vast internet
Gebruik binnenshuis Mobiel internet is prima geschikt om binnenshuis te gebruiken. Je zal wel aan een aantal restricties gebonden zijn wanneer je dit wil gaan doen. Zo moet je er onder andere aan denken dat de ontvangst van het mobiele internet afhankelijk is van de plek waar jij op dat moment bent in huis. Zit je op een plek waar je nagenoeg geen ontvangst hebt omdat je omringd bent door betonnen muren met een metalen binnen frame dan zal de ontvangst van je internet uitermate zwak zijn. Vast internet is zeer geschikt om binnenshuis te worden gebruikt. Je kan gebruik maken van vast internet wat via een kabel naar jouw computer wordt toegestuurd maar je kan ook een of meerdere laptops aansluiten op het vaste internet. Op deze manier weet je zeker dat je altijd de optimale internetsnelheid hebt. Er zal niet vaak gebufferd hoeven te worden wanneer je een hoop media in een keer wilt downloaden.
Gebruik buitenshuis Mobiel internet is speciaal ontworpen voor gebruik buitenshuis. De enige voorwaarde die eraan wordt gesteld is dat je in de buurt van een zendmast moet zijn om een goede ontvangst te hebben. Hoe dichter je in de buurt van een zendmast bent, hoe sterker het mobiele signaal zal zijn. Er zijn tegenwoordig 2G, 3G, 4G en 5G zendmasten. Jouw provider zal de diensten via een aantal van deze frequenties aanbieden. Welke frequenties dat zijn zie je doorgaans terug in de prijs van jouw abonnement. Voor een 3G of 4G frequentie betaalt de provider een lager tarief voor het gebruik. Jouw kosten zullen dus ook lager zijn. Vast internet kan buitenshuis worden gebruikt maar verder dan je tuin moet je niet willen gaan. Dat komt doordat je gebruik maakt van de wifi van je mediabox. Het signaal zal in je tuin in niet alle gevallen even sterk zijn. Wanneer je veelvuldig buitenshuis wilt gebruik maken van je wifi zal je dan ook een wifi versterker moeten plaatsen om deze functie te benutten. Denk eraan dat een mediabox met een sterker internet een verder bereik heeft buitenshuis. Met een sterke mediabox heb je soms internet tot het einde van de straat. Voor gebruik verder weg is vast intenet dus niet geschikt. Je zal dan moeten inloggen op een hotspot buitenshuis.
Streaming Streaming houdt in het bekijken van content via YouTube, Netflix of bijvoorbeeld videoland. Streamen is iets wat je prima kan doen via mobiel internet maar je zal er wel rekening mee moeten houden dat er een behoorlijk hoog dataverbruik bij komt kijken. Je moet dus een bundel hebben die geschikt is om regelmatig mee te streamen. Je kiest dan voor een 10 Gb bundel maar je kan ook kiezen voor een bundel met onbeperkt internet. Streamen is iets wat je bij uitstek kunt doen via vast internet. Vooral glasvezel is een vorm van internet die bekend staat om de hoge snelheden die er worden behaald op het gebied van het versturen van data. Zorg er wel voor dat je een abonnement afsluit wat een hoog genoeg vermogen heeft. Je kan in dat geval kiezen voor een abonnement met een snelheid van minimaal 250 mbits per seconde.
Films uploaden Tiktok maar ook bijvoorbeeld YouTube zijn programma’s waarbij je snel een filmpje op het internet kan uploaden. Mobiel internet is hier geschikt voor maar je zal gebruik moeten maken van een frequentie die dit aankan. Denk daarbij aan 4G of 5G internet. Deze vormen van internet hebben een hoge snelheid wanneer het aankomt op datatransport waardoor een wat zwaarder videobestand ook met een vlot tempo geupload wordt. Je kan gemakkelijk een film uploaden met een vast internet. Vooral glasvezel is een product waarbij deze functie goed valt uit te voeren. Glasvezel is verkrijgbaar in meerdere sterktes en snelheden. Kies voor een glasvezel abonnement met een snelheid die oploopt vanaf 500 mbits per seconde wanneer je regelmatig een groot videobestand wil uploaden.
Veiligheid op het gebied van straling Dit is bij mobiel internet nogal een issue. Er zijn tegenstanders van mobiel internet die beweren dat de straling die van de 4G en 5G masten afkomt schadelijk is voor de omwonenden. Daarnaast wordt gewaarschuwd voor het bij je dragen van een mobiele telefoon. Een mobiele telefoon heeft een straling die nogal eens wordt gelinkt aan verschillende soorten kanker. Zorg er dus voor dat je altijd een gecertificeerd toestel hebt wat geen al te hoge hoeveelheid straling afgeeft. Bij vast internet is geen sprake van een gevaar van straling. Bij een mediabox maak je gebruik van wifi. Dit is een hoeveelheid straling die gebonden is aan bepaalde eisen die zijn vastgelegd in een regelgeving van de Europese Unie. Op het gebied van veiligheid is vast internet dus nog altijd de meest veilige optie.

Wees prijsbewust

Het is goed om prijsbewust een abonnement af te sluiten bij mobiel of vast internet. Dat doe je met onderstaande button. Met onze glasvezel vergelijker kan je een betaalbaar abonnement afsluiten wat specifiek op jouw wensen is afgestemd.

 

Direct glasvezel aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Welke providers bieden glasvezel aan in alles-in-1 pakketten?

Wanneer je van plan bent om een alles in 1 abonnement af

8x Valkuilen glasvezel

Het internet van de toekomst heet glasvezel. Het is een internet product

Slimste keuze glasvezel?

Glasvezel is een internetproduct wat in heel veel soorten en maten wordt