Informatie, tips en advies over glasvezel
Direct glasvezel aanbiedingen vergelijken?

Internet is een product wat constant aan het innoveren is. Glasvezel is op dit moment de snelste manier van internetten maar de opkomst van 5G internet roept toch vraagtekens op. De grote vraag is natuurlijk of gedraad internet via glasvezel binnenkort nog wel de meest ideale oplossing is. We hebben gekeken naar een aantal redenen waarom glasvezel voorlopig nog ongeëvenaard is.

 

De prijs van glasvezel versus 5G internet

We vroegen bij meerdere providers van internet op gebied van glasvezel en 5G internet de prijzen op. Men stuurde ons de onderstaande prijsopgaven toe.

Welk product neem je af Zit er een limiet aan de bundel Downloadsnelheid Prijs per maand
5G internet 10 GB per maand Afhankelijk van jouw mobiele toestel Vanaf 25 euro per maand
Glasvezel internet Geen bundel, geen limiet Tot 1000 mbits per seconde Vanaf 39 euro per maand

Twee compleet andere producten

Ondanks het feit dat zowel 5G als glasvezel internet leveren zijn het twee compleet andere producten. We hebben naar een aantal aspecten gekeken van deze producten.

Welk aspect wordt beoordeeld 5G internet Glasvezel internet
Internet op een vast adres 5G internet is uiteraard zeer goed te gebruiken op een vast adres. Het gaat om internet wat bereikbaar is via een 5G antenne die buiten staat. Het signaal wordt doorgegeven door de muren van je huis heen zodat het ook binnen te ontvangen is. Afhankelijk van de constructie van jouw huis of werkplek en de locatie van de 5G antenne wordt de sterkte van het signaal bepaald. Is er een zwakke ontvangst door bovengenoemde factoren dan kan dit niet gemakkelijk worden versterkt. Een glasvezel abonnement geeft een razendsnel internet af op een vast adres. Je hebt een ontvangst in de vorm van een aantal mbits per seconde wat afhankelijk is van de locatie van het glasvezelkastje. Daarnaast hangt het af van de apparatuur die jij gebruikt. De snelheid van het internet is ook hier afhankelijk van de locatie waar jij je bevindt. Het glasvezelkastje bevindt zich meestal in de meterkast. Jouw locatie in het bedrijf of in jouw huis bepaalt de sterkte van het wifi signaal wat wordt afgegeven. Wanneer er sprake is van gedraad internet naar meerdere werkplekken heb je sowieso razendsnel internet zonder beperkingen.
Internet op jouw mobiele apparatuur 5G internet is uitermate geschikt om te worden gebruikt op mobiele apparatuur. Het is een product wat nog niet overal en altijd beschikbaar is. In eerste instantie is het vooral beschikbaar bij de providers die de rechten van de 5G frequentie hebben opgekocht. Daarbij mag je denken aan Vodafone en KPN. Dit zijn de exploitanten die zorg dragen voor de plaatsing van de eerste 5G masten en voor het proefdraaien van het netwerk Maak je gebruik van glasvezel dan kan je uiteraard gebruik maken van internet op jouw mobiele apparatuur. Dat doe je door het aansluiten van jouw mobiele toestellen op het wifi netwerk binnenshuis. Ben je buitenshuis dan heb je vrij weinig aan het vaste internet en de wifi die je daarmee kan ontvangen. De sterkte van het wifi signaal bij jouw apparatuur wordt onder andere bepaald door de processor die in jouw mobiele apparaat zit en de beschikbare hoeveelheid werkgeheugen.
Veiligheid 5G internet is een product waar nogal wat om te doen is geweest wanneer het aankomt op de veiligheid. Dat komt door de hoeveelheid elektromagnetische straling die van de 5G masten af komt. Dit is iets waar op Europees gebied nog geen vastomlijnde eisen aan zijn gesteld. Wanneer er teveel elektromagnetische straling vrijkomt kan dit ervoor zorgen dat omwonenden van de 5G antennes last krijgen van gezondheidsklachten en een toegenomen lichaamstemperatuur. Pas wanneer er verdere afspraken zijn gemaakt rondom de veiligheid en de hoeveelheid toegestane straling kan het netwerk geheel in gebruik worden genomen. Glasvezel is een product waarbij geen gezondheidsrisico’s zijn. Er komt geen straling bij vrij en het product zit veilig in de grond verwerkt. Doordat het gaat om een lichtsignaal wat door een glasfiber draad heen wordt doorgegeven is er geen sprake van risico’s door straling. Het product is dan ook niet afhankelijk van veiligheidseisen met betrekking tot stralingsrisico’s.
Beschikbaarheid 5G internet is een product wat met een behoorlijk hoge snelheid wordt uitgerold over ons land heen. Was er eerst nog sprake van een aantal testzendmasten met een testfrequentie waarmee het signaal van 5G werd afgegeven: vanaf het moment dat de goedkeuring komt vanuit de overheid en de Europese Unie wordt het signaal al snel door het hele land heen afgegeven. Dat gaat redelijk gemakkelijk omdat er met hoge zendmasten wordt gewerkt die op strategische punten worden geplaatst. Glasvezel is een product wat wordt uitgerold over het land heen maar aangezien het gaat om een vervanging of aanvulling op het vaste netwerk duurt dit relatief lang. Glasvezel is nu al verkrijgbaar in nieuwbouwwijken die na 2000 zijn gebouwd. Daarnaast is het materiaal in steeds meer oudere wijken en stadskernen beschikbaar. De reden waarom het uitrollen zo lang duurt is de hoge prijs die aan het netwerk vast zit. Daarnaast moet minimaal 30 procent van de inwoners van een gebied interesse hebben in het gebruik van glasvezel. Dit is het gedeelte wat minimaal een abonnement moet afnemen op het moment dat het glasvezel is uitgerold in een woonwijk. De inwoners hebben dus zelf in te brengen of er glasvezel beschikbaar is in hun woonwijk.
Het aantal providers 5G internet is een frequentie waarbij de providers van mobiele telefonie mochten intekenen op het gebruik van de frequentie. Het ging hier om een veiling waarbij vooralsnog Vodafone en KPN de meeste rechten hebben om 5G te gaan aanbieden aan hun klanten. Zij betalen daarmee voor een belangrijk deel het uitrollen van het 5G netwerk. Glasvezel is een product wat door meerdere providers wordt aangeboden. Aanvankelijk waren het een paar pioniers die het glasvezel aanboden nadat ze het netwerk in een postcodegebied hadden laten uitrollen maar inmiddels is het netwerk zover dat er ook door andere providers gebruik van wordt gemaakt. Zij betalen een bijdrage aan de exploitanten van het netwerk voor het gebruik van het glasvezel. De tarieven zijn in dat geval lager maar de snelheden die worden gehaald met het glasvezelnetwerk zijn dit ook.

Een wereld van verschil

Wie bovenstaand stuk heeft gelezen is ervan overtuigd dat er tussen deze twee paradepaardjes op het gebied van internet een wereld van verschil zit. Daar waar glasvezel vooral op vaste adressen onmisbaar is, voert 5G internet op het gebied van mobiele telecom de boventoon. Zolang er nog wordt gewerkt op het internet vanaf vaste adressen hoeven aanbieders van glasvezel nog niet te vrezen. Wie een betaalbaar glasvezel abonnement wil afnemen doet er verstandig aan om eerst offertes op te vragen. Dat kan met onderstaande glasvezel vergelijker. Jouw voordeel door het vergelijken van een aantal contracten kan oplopen tot wel 20 procent.

Direct glasvezel aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Welke providers bieden glasvezel aan in alles-in-1 pakketten?

Wanneer je van plan bent om een alles in 1 abonnement af

8x Valkuilen glasvezel

Het internet van de toekomst heet glasvezel. Het is een internet product

7x Glasvezel valkuilen

Glasvezel valkuilen Tegenwoordig is glasvezel moeilijk weg te denken uit onze moderne