Informatie, tips en advies over glasvezel
Direct glasvezel aanbiedingen vergelijken?

Internet is aan het veranderen. Daar waar we in het verleden allemaal gebruik maakten van ADSL internet wordt er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van mobiel internet. De meest gebruikte vorm van mobiel internet is vooralsnog het 4G internet. We keken naar de voor- en nadelen van 4G internet vergeleken met die van glasvezel internet. We keken naar een aantal aspecten en die hebben we toegelicht.

 

De prijs van glasvezel internet

Allereerst hebben we een aantal prijzen van glasvezel internet voor je opgevraagd. We ontvingen voor een willekeurig adres in het midden van het land de onderstaande prijsopgaven.

Welke provider Welke internetsnelheid Wat zit er in het pakket Prijs per maand
KPN glasvezel abonnementen 50 megabits / seconde Internet, tv en bellen bij abonnement van een jaar Vanaf 54,55 per maand
Ziggo glasvezel abonnementen 250 megabits / seconde Internet, tv en bellen bij abonnement van een jaar Vanaf 67,55 per maand
Youfone glasvezel abonnementen 100 megabits / seconde Internet, tv en bellen bij abonnement van een jaar Vanaf 61,45 euro per maand
Oxxio glasvezel abonnementen 100 megabits / seconde Internet, tv en bellen bij abonnement van een jaar Vanaf 57,50 per maand

De verschillen onder de loep genomen

We keken bij 4G en bij glasvezel naar een aantal eigenschappen. We hebben ze verder voor je toegelicht in onderstaande tabel.

Welk aspect van de dienstverlening 4G Glasvezel
Telefonie Bij 4G internet kan je mobiel bellen met deze technologie. Dit mobiele bellen gebeurt via een zeer stabiele verbinding. 4g is namelijk nagenoeg geheel landelijk uitgerold. Dit is gebeurd tot aan de buitengebieden. Het aantal gebruikers is niet van invloed op de stabiliteit van het 4G netwerk. De prijs van mobiel bellen via 4G is redelijk laag. Je betaalt een vast bedrag van een paar euro per maand om onbeperkt te kunnen bellen met deze technologie. Bij glasvezel internet maak je gebruik van vaste telefonie. Dit houdt in dat je met je vaste telefoon kan bellen. Dit is iets wat niet meer standaard bij een glasvezel abonnement zit inbegrepen. Je zal bij het afsluiten van een abonnement moeten aangeven of je nog gebruik van vaste telefonie wil blijven maken. Je kan dan kiezen voor behoud van je vaste nummer en daarnaast betaal je een bedrag per minuut dat je vast telefoneert. Dit zal rond de 13 eurocent per minuut liggen waardoor je redelijk kostbaar belt.
Internet Mobiel internet via 4G is redelijk snel. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat je gebonden bent aan de processor snelheid van jouw apparatuur. Een mobiele telefoon heeft een veel lagere processorsnelheid dan bijvoorbeeld een televisie. Daarnaast is de processorsnelheid ook lager dan die van een computer of laptop waar je thuis gebruik van maakt. 4G internet is dan ook zeer handig voor internet op je telefoon maar niet zozeer voor de apparatuur die je verder in je huis gebruikt.
Bij 4G ben je voor wat betreft de snelheid van het internet afhankelijk van het aantal gebruikers in de buurt van een zendmast. Het signaal wordt verdeeld over het aantal gebruikers. Dat is dan ook gelijk de reden waarom je in dichtbevolkte gebieden minder snel 4g internet hebt dan in een rustig gebied.
Internet via glasvezel is beschikbaar met zeer hoge snelheden. Daarbij mag je denken aan het gebruik voor je televisie maar ook van je computer of laptop. Wil je draadloos van deze technologie gebruik maken dan schakel je binnenshuis over op wifi. Wifi is een techniek die je binnen een bepaalde straal van je huis kunt gebruiken. Het internet is sneller en stabieler van kwaliteit dan bij 4g het geval is. Dat komt doordat je niet afhankelijk bent van het aantal gebruikers in de buurt van een aansluiting. Qua betrouwbaarheid van het signaal wint glasvezel het hier dus van het 4G internet.
Televisie 4G Internet is niet ontworpen om er tv mee te kijken. De reden hiervan is dat er een hoop data wordt doorgezonden naar jouw apparatuur en die hoeveelheid data is niet altijd en overal beschikbaar bij 4G internet. Je kan dan ook wel televisie kijken op bijvoorbeeld een tablet of een mobiele telefoon maar dit is niet overal mogelijk. Wanneer er geen 4G zendmast in de buurt is of wanneer er teveel gebruikers zijn binnen een straal van een paar kilometer van de 4G zendmast kan je geen televisiebeelden ontvangen op je mobiele apparatuur. Glasvezel is het ultieme middel om tv te kijken. Tegenwoordig wordt de tv digitaal doorgegeven wat eigenlijk inhoudt dat de tv uitzendingen als een computersignaal naar jouw televisie worden doorgegeven. Je kan door een combinatie van computer en televisie naast gewoon real time televisie kijken ook kijken naar bijvoorbeeld Uitzending Gemist of Begin Gemist. De snelheid is zodanig hoog dat je zonder haperingen televisie kan kijken. Een smart televisie zal sneller werken met een glasvezel aansluiting maar ook met een HDMI aansluiting kan je prima glasvezel kijken.
Streamingdiensten Netflix, Youtube en Videoland zijn voorbeelden van streamingdiensten die veel worden bekeken op mobiele apparatuur. Wanneer je een goed en scherp 4G signaal hebt kan je hiernaar kijken maar de informatie en data zal regelmatig moeten bufferen om constant te worden weergegeven. Dat zorgt ervoor dat je met nogal wat onderbrekingen naar je favoriete uitzendingen kunt kijken. Ook het uploaden van content naar bijvoorbeeld Youtube zal uitermate langzaam gaan omdat 4G hier niet bepaald voor ontworpen is. Glasvezel is een product wat zich uitermate leent om gebruik te maken van streamingdiensten zoals Netflix, Youtube en Videoland. Het is een product waarmee je, tenzij er een technisch probleem is bij deze streamingdiensten, zonder teveel bufferen en extra downloaden kunt kijken. De snelheid van jouw glasvezel abonnement is wel voor een belangrijk deel bepalend voor de continuïteit waarmee het beeld wordt doorgegeven. Wanneer je vaak naar streamingdiensten kijkt is het belangrijk dat je een snelheid kiest die boven de 250 mbits per seconde ligt.

 

Een betrouwbaar abonnement

Wil jij een betrouwbaar glasvezel abonnement dan doe je er goed aan om eerst prijzen op te vragen. Zo krijg je in een oogopslag te zien bij welke provider jij een abonnement op maat kunt afnemen. Via onze vergelijker heb je altijd een overzicht van de beste abonnementen tegen de beste prijzen. Jouw voordeel kan daardoor behoorlijk oplopen. Je bent dan verzekerd van het snelste internet thuis.

 

3G vs glasvezel

3G internet is de derde generatie internet. Het is een systeem wat alweer wat jaren meedraait. Hoewel niet het vaak meer voorkomt zijn er nog steeds providers die gebruik maken van het 3G netwerk om hun telefoon en internetdiensten aan te bieden. Dat is omdat het een soort internet is die relatief goedkoop is en dus voor een dumpprijs aan de man kan worden gebracht. We hebben 3G internet en glasvezel met elkaar vergeleken. We kwamen tot onderstaande vergelijking.

 

De prijs van glasvezel

Voordat we een vergelijking maken hebben we eerst een aantal prijzen van glasvezel opgevraagd. Men stuurde ons voor een willekeurig adres in midden Nederland de onderstaande prijsopgaven toe.

Welke provider Welke internetsnelheid Wat zit er in het pakket Prijs per maand
KPN glasvezel abonnementen 50 mb per seconde Internet, tv en bellen bij abonnement van een jaar Vanaf 54,56
Ziggo glasvezel abonnementen 250 mb per seconde Internet, tv en bellen bij abonnement van een jaar Vanaf 67,59
Youfone glasvezel abonnementen 100 mb per seconde Internet, tv en bellen bij abonnement van een jaar Vanaf 61,46
Oxxio glasvezel abonnementen 100 mb per seconde Internet, tv en bellen bij abonnement van een jaar Vanaf 57,59

Een vergelijking tussen 3G internet en glasvezel

We keken op een aantal belangrijke punten hoe 3G internet en glasvezel scoren. We kwamen tot de onderstaande vergelijking.

Om welk aspect gaat het Hoe scoort 3G internet Hoe scoort glasvezel
Telefonie 3G is een geweldige frequentie om te telefoneren. Het is een netwerk wat over het hele land is uitgerold waardoor je een algemeen goed bereik hebt wanneer je gaat telefoneren. Het is een goedkope manier van telefoneren omdat de 3G frequentie voor een zeer lage prijs kan worden ingekocht door de provider. Je kan onder een tientje een hele maand lang gebruik maken van de telefonie en beperkte internetdiensten van de provider. Glasvezel is een loepzuivere manier om thuis te telefoneren. Voor telefonie onderweg is het materiaal niet geschikt. Daarnaast is glasvezel een materiaal wat uiterst kostbaar is wanneer het aankomt op telefoneren. Voor een minuut telefonie met je vaste lijn betaal je minimaal 13 eurocent naast je aansluitkosten die bij je abonnement in zitten. Telefonie met glasvezel is dan ook niet aan te raden tenzij je via een sociale media vorm zoals whatsapp gaat telefoneren.
Internet 3G is een internetvorm die verouderd is. Je hebt een vorm van internet waar applicaties niet goed meer op kunnen draaien op je mobiele telefoon. De moderne apps gebruiken immers veel meer mb per seconde dan dat er binnenkomt via 3G internet. Een koopje is dan ook duurkoop wanneer blijkt dat je met internetten via 3G je accu aan het leegtrekken bent. Een moderne telefoon is gemaakt voor minimaal 4G internet maar niet voor een te lage snelheid. Goedkoop is dus duurkoop in dit geval. Glasvezel is een internetvorm die zeer snel is. Je kan er thuis goed mee internetten en dit gaat loepzuiver en zeer snel. Je maakt gebruik van een snelheid die afhankelijk is van jouw behoefte aan internet. Dat wil zeggen dat je bij een minimaal gebruik van het internet 50 mb/seconde nodig hebt terwijl je bij intensief streamen tot 500 mb/seconde nodig hebt. Je betaalt voor internet via glasvezel wel een behoorlijk hoge prijs. Daarnaast kan je het alleen thuis gebruiken en dus niet buitenshuis op je mobiele telefoon.
Televisie Televisie kijken kan nauwelijks via 3G internet. Jouw telefoon zal zeer vaak moeten bufferen om een stuk content af te spelen. Daardoor zie je een tv uitzending niet goed doorlopend. De tv uitzending wordt voortdurend onderbroken. Het is niet voor niets dat mensen die graag buitenshuis tv kijken op hun mobiele telefoon geen gebruik maken van 3G internet. Glasvezel is zeer geschikt om tv te kijken. Of het nu gaat om real time tv kijken of tv kijken bij Uitzending Gemist of Begin Gemist: je mist geen minuut meer van je favoriete programma’s. Televisie via glasvezel is redelijk kostbaar: wanneer je voornamelijk gebruik maakt van internet en Uitzending Gemist en Begin Gemist kijk je in feite televisie via het internet. In dat geval is het aan te raden om een uitgebreide internetbundel te nemen in plaats van meerdere tv pakketten.
Streamingsdiensten Streamen via 3G is nagenoeg onmogelijk. Het is een manier waarbij je voortdurend zal moeten bufferen en waarbij je beeld voortdurend blijft hangen. Streamingsdiensten zoals Netflix, Videoland maar ook Youtube zullen langere tijd moeten laden voordat je een programma kunt gaan bekijken. Daarnaast zal het beeld niet scherp genoeg zijn. Zaken als HD die jou worden aangeboden via de streamingdiensten kan je niet gebruiken bij een 3G abonnement omdat jouw telefoon daarmee simpelweg niet geschikt is voor streaming. Streamen via glasvezel is uitermate geschikt. Je zal wel moeten opletten dat je de juiste snelheden in huis haalt wanneer je een glasvezel abonnement afsluit. Dat houdt in dat je bij het gebruik van streaming een abonnement met een downloadsnelheid van minimaal 250 mb/seconde in huis haalt. Je weet dan zeker dat uitzendingen die je kijkt via streaming snel worden gedownload. Wanneer je daarnaast ook content wilt plaatsen op streamingdiensten kies je een abonnement met een hoge upload snelheid. Zo weet je zeker dat je geen avond bezig bent met het uploaden van een filmpje.

Kies verstandig

Wil je niet teveel betalen voor internet en telefonie dan doe je er goed aan om te kijken waarvoor je het wil gaan gebruiken. Wil je enkel goedkoop kunnen bellen en is internet iets waar je nauwelijks gebruik van maakt, dan is het advies dat je kiest voor 3G telefonie en internet. Je bent goedkoop uit en betaalt alleen voor datgene wat je verbruikt. Wanneer je daarnaast ook wilt gaan internetten doe je er onder alle omstandigheden goed aan om gebruik te maken van glasvezel internet. Je weet dan zeker dat je een goede snelheid hebt en daarnaast kan je zonder onderbrekingen tv kijken en internetten. Voor vaste telefonie hoef je het niet te doen.

 

Vergelijk de prijzen

Voordat je een abonnement afsluit vergelijk je het beste eerst de prijzen. Dat doe je met onderstaande button. Je kan op die manier een abonnement op maat afsluiten wat past bij jouw behoeften. Onze glasvezel vergelijker kijkt wat voor jou het meest geschikte abonnement is.

Direct glasvezel aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Slimste keuze glasvezel?

Glasvezel is een internetproduct wat in heel veel soorten en maten wordt

Welke providers bieden glasvezel aan in alles-in-1 pakketten?

Wanneer je van plan bent om een alles in 1 abonnement af

7x Glasvezel valkuilen

Glasvezel valkuilen Tegenwoordig is glasvezel moeilijk weg te denken uit onze moderne