Informatie, tips en advies over glasvezel
Direct glasvezel aanbiedingen vergelijken?

Glasvezel valkuilen

Tegenwoordig is glasvezel moeilijk weg te denken uit onze moderne samenleving, aangezien glasvezel wordt beschouwd als dé aansluiting van de toekomst. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden als je glasvezel gaat laten aanleggen. Het is belangrijk om na te gaan wat de meest gemaakte fouten zijn als het glasvezel betreft. Door hieronder verder te lezen kom je enkele valkuilen tegen zodat je ze weet te vermijden in de toekomst.

Wat is glasvezel

Glasvezel kan worden omschreven als een hele dunne draad die heel snel, veilig en betrouwbaar gegevens kan versturen en ontvangen. Hierbij kunnen de snelheden wel oplopen tot 1.000 Mbit/s, wat wordt beschouwd als de snelste internetsnelheid die er momenteel op de markt verkrijgbaar is. Op het moment beheert het bedrijf Reggefiber het glasvezelnetwerk in Nederland, waarbij er hard wordt gewerkt om het netwerk steeds meer uit te breiden zodat meer en meer huishoudens gebruik kunnen maken van glasvezel. Op het moment heeft slechts 35% van de Nederlandse bevolking toegang tot het internet middels een glasvezelaansluiting.

Voor- en nadelen van glasvezel

Overweeg je het aanschaffen van glasvezelinternet? Dan kan je niet alleen rekenen op voordelen maar ook verschillende nadelen, waaronder:

Voordelen Nadelen
De hoogste internetsnelheid kan middels glasvezel worden bereikt (1.000 Mbit/s). Nog niet overal in Nederland beschikbaar. Slechts 30% heeft toegang tot internet middels glasvezel.
De download- en uploadsnelheid staan aan elkaar gelijk. Overstappen is niet bij elke provider goed geregeld.
De vrijheid om zelf een provider uit te kiezen aangezien glasvezel niet afhankelijk is van je regio. Digitale televisie gaat ook van je totale bandbreedte af. Dit kan traagheid opleveren.
Je kunt meerdere apparaten tegelijk aan een netwerk sluiten middels glasvezel, zonder dat er sprake is van een vertraagde verbinding. Glasvezel is duur, waardoor het pas handig is om aan te schaffen als je minstens 10 apparaten gaat gebruiken.
De snelheid van je glasvezelinternet is niet afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. Glasvezel is breekbaar en niet handig om in scherpe bochten aan te leggen. Het is zo flexibel dat het sneller breekbaar is.
Er is minder sprake van storingen omdat glasvezel stabieler is. Er is weinig ruis en daarnaast is glasvezel niet gevoelig voor bliksem of hete zonnestralen. Er is gespecialiseerd testapparatuur nodig om glasvezelkabels te testen. Deze apparatuur moet je zelf aanschaffen.
Middels glasvezel ben je verzekerd van een optimale databeveiliging en kunnen gegevens veilig worden verzonden of ontvangen. Tevens is glasvezel moeilijker af te tappen.
Glasvezelinternet is voornamelijk geschikt voor zakelijk gebruik aangezien je vaak grotere bestanden moet versturen of ontvangen en meerdere apparaten tegelijk gebruik maken van het internet.

Valkuilen van glasvezel

Er kan van alles misgaan wanneer je een glasvezelabonnement gaat aansluiten. Hieronder tref je een aantal valkuilen, welke je kunt hanteren ter controle zodat je deze zelf weet te vermijden.

Niet eerst offertes vergelijken

Aangezien je vrij kunt kiezen uit de 25 verschillende glasvezelproviders in Nederland, is het vergelijken van verschillende offertes een goed idee. Vraag eerst verschillende offertes aan en zet deze dan naast elkaar zodat je een vergelijking kunt maken. Zo weet je ook wat de gemiddelde prijzen voor glasvezel zijn momenteel.

Een verkeerd pakket kiezen

Bepaal eerst wat de verschillende diensten zijn waar je gebruik van wilt maken met glasvezel. Je hebt de mogelijkheid om een alles-in-1 pakket te nemen met zowel internet, digitale televisie als bellen. Daarnaast kan je ook kiezen om alleen één of twee van de diensten af te nemen.

Niet eerst een berekening maken van de totale kosten

Het aanleggen van glasvezel is niet bepaald goedkoop. Daarnaast zijn de maandelijkse kosten voor een glasvezelabonnement vrij hoog, voornamelijk als je een hoge snelheid wilt. Maar eerst een berekening van de totale kosten zodat je er zeker van bent dat je budget ook klaar is voor de aanschaf.

Lage snelheid met digitale televisie

Neem je een glasvezelabonnement met minder bandbreedte? Hou dan rekening dat als je ook digitale televisie neemt in je pakket, deze ook van de totale bandbreedte afgaat. Met een lage snelheid kan dit traagheid, bufferen en haperen opleveren.

Denken dat glasvezel overal beschikbaar is

Helaas is de vraag naar glasvezel hoog maar het aanbod nog niet voldoende. Momenteel heeft slechts 3 miljoen Nederlandse klanten een glasvezelaansluiting. Naarmate het netwerk steeds meer vertakkingen krijgt en wordt uitgebreid wordt het mogelijk gemaakt dat meerdere huishoudens in Nederland glasvezel kunnen aansluiten.

De overstap niet goed regelen

Ben je van plan om over te stappen? Regel dan alles van tevoren zodat je verzekerd bent dat de overstap succesvol wordt gedaan. Het is namelijk bekend dat veel glasvezelproviders de overstap niet goed geregeld hebben.

Vergelijk offertes

Wat je gaat betalen voor een glasvezelaansluiting is niet alleen afhankelijk van de provider die je selecteert, maar ook het abonnement dat je neemt aan de hand van je eigen persoonlijke wensen en het verbruik van je huishouden. Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden van een glasvezelinternet aansluiting? Neem dan gauw contact op met ons en vraag gerust om je gratis en vrijblijvende offerte. Samen vinden wij de beste en meest betrouwbare glasvezel provider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

8x Valkuilen glasvezel

Het internet van de toekomst heet glasvezel. Het is een internet product

7x Glasvezel valkuilen

Glasvezel valkuilen Tegenwoordig is glasvezel moeilijk weg te denken uit onze moderne

Welke providers bieden glasvezel aan in alles-in-1 pakketten?

Wanneer je van plan bent om een alles in 1 abonnement af