Wanneer je glasvezel internet in je huis haalt verwacht je natuurlijk gelijk dat er een razendsnel internet wordt uitgerold in je huis. In de praktijk kan dit nogal eens behoorlijk tegenvallen. We keken voor je naar de redenen waarom internet in jouw huis traag kan zijn met glasvezel. We keken ook naar wat je eraan kunt doen om dit te verbeteren. Een aantal zaken heb je namelijk zelf in de hand.
Inhoud van dit artikel
Hoeveel betaal je eigenlijk voor glasvezel
Glasvezel is kostbaar. We vroegen bij providers een aantal prijzen op. Men stuurde ons de onderstaande prijsopgaven toe.
Welke provider | Welke internetsnelheid | Wat zit er in het pakket | Prijs per maand |
KPN glas | 50 megabits per seconde | Internet, tv en bellen voor een jaar | Vanaf 54,50 |
Ziggo glas | 250 megabits per seconde | Internet, tv en bellen voor een jaar | Vanaf 67,00 |
Youfone glas | 100 megabits per seconde | Internet, tv en bellen voor een jaar | Vanaf 61,64 |
Oxxio glas | 100 megabits per seconde | Internet, tv en bellen voor een jaar | Vanaf 57,64 |
De beloofde snelheden worden niet behaald
Op het moment dat je glasvezel laat aanleggen heb je doorgaans twee keuzes. Bij de eerste keuze heb je te maken met het systeem wat door een provider in jouw huis wordt aangelegd. Je kan dan gelijk kijken samen met de monteur of de behaalde snelheden ook wel daadwerkelijk in jouw woning worden behaald. De monteur kan namelijk met meetapparatuur kijken welke hoeveelheid mbits/seconde er door jouw huis heen komt. Daarnaast kan de monteur dan ook gelijk kijken of er stappen moeten worden ondernomen om het internet te verbeteren. In het andere geval sluit je het glasvezelkastje zelf aan in je huis. Dit kan uiteraard alleen wanneer het al was aangelegd naar de meterkast toe. In dit geval zal je zelf moeten gaan meten in je woning of jouw internetsnelheid wordt behaald. Hiervoor heeft de provider tools op de website staan waarmee je dit kan meten.
De bouw van moderne huizen zorgt voor een slechte internetverbinding
Moderne huizen zijn voor een heel belangrijk deel opgebouwd uit beton met een metalen frame. Dit metalen frame en het beton zorgen ervoor dat het wifi signaal niet vrij kan circuleren door je huis heen. Een modern huis kan dus in feite niet zonder glasvezel want een hoge snelheid is onontbeerlijk om een acceptabel internet te hebben in jouw huis. Wanneer je dit probleem van wifi signaal wat niet goed doorkomt wilt tackelen doe je er verstandig aan om een wifi signaal versterker te plaatsen in jouw huis waardoor het signaal tot in de verste hoeken van jouw woning en tuin goed doorkomt. De meeste providers van glasvezel zijn bekend met dit probleem. Bij onder andere KPN en Ziggo krijg je bij ieder abonnement 3 wifi versterkers om dit signaal goed te krijgen in je huis.
In je huis ligt een verouderd netwerk
op het moment dat je glasvezel in je huis gaat halen krijg je te maken met een netwerk in je woning. In veel woningen ligt een netwerk aangelegd maar dit bestaat uit coax kabel en ADSL kabel materiaal. Dit materiaal zorgt dan wel voor een constante doorgifte van internet signaal, maar de doorgifte zal uiterst langzaam plaatsvinden. daarnaast moet je er rekening mee houden dat bij een systeem van dit materiaal een zekere slijtage van het materiaal plaatsvindt. Door weersomstandigheden, werkzaamheden en ouderdom zal de bekabeling zwakker worden waardoor het netwerk uiteindelijk niet meer goed functioneert. Wil je toch een goed functionerend netwerk hebben dan moet je ervoor zorgen dat je dit met HDMI kabel laat aanleggen. Een netwerkmonteur kan je hierbij helpen maar met een beetje hulp kan je dit in de meeste gevallen ook zelf. Zorg ervoor dat zowel de passieve als de actieve delen van jouw netwerk goed zijn aangesloten waardoor er geen data verloren gaat.
Apparatuur die niet geschikt is voor glasvezel
Het kan zo zijn dat jij iedere paar jaar een nieuwe televisie en nieuwe computerapparatuur koopt. Je koopt dan ook vast de meest moderne mobiele telefoon. De kans is ook groot aanwezig dat dit niet zo is. Uit economische overwegingen gebruik je een televisie tot deze helemaal ‘op’ is en dat geldt ook voor jouw computerapparatuur en je mobiele telefoon. In deze laatste gevallen is jouw apparatuur doorgaans niet zo heel geschikt voor razendsnel internet. Het komt wel op een zeer hoge snelheid binnen maar jouw apparatuur kan er relatief weinig mee aan omdat er geen goede of een veel te trage processor in zit. In die gevallen zal je jouw apparatuur moeten gaan vervangen om optimaal van dit snelle internet te profiteren.
Teveel gebruikers op de wifi
Dit is een heel bekend probleem wanneer je wifi hebt in je huis. Het signaal komt wel binnen maar de ontvangst bij jouw apparatuur is uitermate traag. Wanneer dit het geval is moet je de oorzaak gaan zoeken in jouw netwerk en het aantal gebruikers ervan. Een netwerk heeft een bepaald vermogen, wat wordt bepaald door jouw router en het mediakastje van jouw glasvezel. Dit vermogen heeft zijn uitwerking op het aantal gebruikers van wifi om een goed signaal te behouden. Heb je een langzame snelheid van internet, bijvoorbeeld 50 mbits/seconde, dan kan je er doorgaans niet met meer dan 4 personen tegelijk gebruik van maken met een mobieltje. Zeker wanneer er nog eens meerdere toestellen per persoon zijn aangesloten loopt deze snelheid terug. Bij een overbelast netwerk kan je ook kijken naar de versleuteling. Staat jouw netwerk ‘open’ dan kan het zomaar zijn dat de buren op jouw netwerk zitten. Dit zorgt uiteraard voor een veel lagere snelheid bij jou thuis.
Een hoge snelheid internet
Wil jij een hoge snelheid internet dan is het goed om vooraf een aantal mogelijkheden te vergelijken. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt een aantal glasvezel prijsopgaven om naast elkaar te leggen. Aan de hand van deze
prijsopgaven kom jij tot de beste keuze voor jouw situatie.