Glasvezel is een internetproduct wat je nagenoeg storingsvrij kan afnemen. Toch kunnen er tijdens het gebruik problemen ontstaan. We keken naar een aantal problemen bij het gebruik van glasvezel en de beschikbare oplossingen.
Inhoud van dit artikel
Een prijs waar je geen rekening mee hield
Glasvezel kan kostbaarder zijn dan ADSL. Het is dan ook goed om eerst te kijken naar de prijs voor je een abonnement afsluit. We vroegen een aantal prijzen voor je op.
Welke provider | Welke internetsnelheid | Wat zit er in het pakket | Prijs per maand |
KPN | 50 megabit per seconde | Internet, tv en bellen abonnement van een jaar | Vanaf 54,50/maand |
Ziggo | 250 megabit per seconde | Internet, tv en bellen abonnement van een jaar | Vanaf 67,50/maand |
Youfone | 100 megabit per seconde | Internet, tv en bellen abonnement van een jaar | Vanaf 61 euro/ maand |
Oxxio | 100 megabit per seconde | Internet, tv en bellen abonnement van een jaar | Vanaf 57,45/maand |
Geen glasvezel beschikbaar
Glasvezel is een internetproduct wat nog moet worden uitgerold over het hele land heen. De kans is dan ook aanwezig dat er op jouw adres nog geen glasvezel beschikbaar is. In dat geval kan jij jezelf op een wachtlijst laten zetten voor glasvezel. Houd er rekening mee dat bij een interesse van minimaal 30 procent van de inwoners in een postcodegebied het glasvezel zal worden aangelegd. Aangeven dat je interesse hebt zal dus altijd lonend zijn. Op het moment dat er wel glasvezel wordt aangelegd moet je snel instappen bij dit project. In dat geval wordt er een glasvezel aansluiting tot in je meterkast aangelegd zonder dat er voor jou enige extra kosten aan verbonden zijn. Op het moment dat je kiest voor een aansluiting tot aan de gevel zal je naderhand ongeveer 100 euro extra moeten betalen om het glasvezel te laten doortrekken tot aan jouw meterkast. Wanneer je niet instapt moet het glasvezel nog naderhand worden geplaatst vanaf de straatkant. Afhankelijk van de hoeveelheid werk zullen de kosten dan snel oplopen vanaf 250 euro.
Slechts 1 provider beschikbaar
Glasvezel is een product wat doorgaans door een provider, meestal KPN, wordt aangelegd. Deze provider maakt hoge kosten en deze wil men dus terug verdienen. Er is dan ook maar 1 provider beschikbaar in de eerste periode. Dit is een probleem wat zichzelf na verloop van tijd vanzelf opheft. Houd er rekening mee dat je de eerste tijd wat minder keuze hebt. Concurrentie zal doorgaans na een aantal jaren voor een lagere prijs gaan zorgen. Sluit geen abonnement voor een al te lange termijn af wanneer het glasvezel net ligt. Door jaarlijks te vergelijken valt er flink wat voordeel te behalen.
Een lagere snelheid binnenshuis
Bij een abonnement teken je voor een internetsnelheid in een aantal mb’s. Dit zal in behoorlijk wat gevallen op een teleurstelling uitdraaien wanneer het internet eenmaal operationeel is in jouw huis. De snelheden bij uploaden en downloaden zullen lager zijn dan de snelheden die beloofd waren. Dit heeft te maken met de locatie van de internetmodem in jouw huis. Daarnaast heeft het te maken met het materiaal van jouw huis en de constructie ervan. Een huis met veel beton heeft een slechte doorgifte van het signaal van het internet. Daardoor is de snelheid anders dan beloofd. Ook wordt er een lagere snelheid behaald doordat bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van verouderde coax kabels in jouw huis. Je zal dus je hele bedrading door moeten lopen en daarnaast met wifi versterkers moeten werken om een hoge snelheid te behalen. Veel providers springen hier op in. Zij leveren internet met meerdere wifi versterkers zodat je tot in de verste hoek van je huis internet hebt.
Een verkeerde snelheid
De meeste mensen willen bij internet graag de hoogste snelheid en het meest uitgebreide pakket. Gewoon, omdat ze dan de zekerheid hebben dat ze altijd snel internet zullen hebben. Dit is een misvatting. Het is goed om te kijken naar de benodigde snelheid van het internet bij het afsluiten van een abonnement. Wanneer je alleen maar standaard gebruik maakt van internet met een enkele keer je mail controleren en nu en dan wat opzoeken op het internet is een snelheid van 50 mb per seconde snel zat. Wil je echter streamen dan heb je al snel een snelheid van 250 mb per seconde nodig. Gaat het om informatie downloaden en uploaden dan kom je bij de duurdere pakketten met een uploadsnelheid vanaf 500 mb per seconde uit. Kies de snelheid met beleid: je betaalt immers een prijs die afhankelijk is van de snelheid die je afneemt.
Een storing in je glasvezel
Een bekend probleem. Je zet de tv aan en je ontdekt dat het glasvezel vastloopt. Voordat je de provider belt is het aan te raden om eerst even je modem te resetten. Mogelijk zijn er in de nacht werkzaamheden geweest of heeft er een update plaatsgevonden. In dat geval kan je in de meeste situaties volstaan met het resetten van de mediabox die bij je glasvezelaansluiting hoort. Werkt dit niet voldoende dan zal de modem in de meterkast moeten worden gereset. Een dergelijke storing verhelpt zichzelf over het algemeen. De meeste providers sturen een bericht wanneer er werkzaamheden plaatsvinden.
Een breuk in de kabel
Het kan zijn dat er in de woonwijk op een bepaald moment geen glasvezel is. Je zou dan verwachten dat er een breuk in de kabel zit. Dit zal in de meeste gevallen niet zo zijn. Glasvezel is zodanig hard dat er vrijwel nooit een breuk in het materiaal kan komen. Wanneer er opeens geen glasvezel in de buurt is zal dit te maken hebben met aansluit- of onderhoudswerkzaamheden. In dit geval is het een kwestie van bellen met de provider en de modem herstarten.
Teveel per maand betalen
Het meest voorkomende probleem met glasvezel. Teveel betalen per maand doet niemand graag. In dat geval vraag je dan ook eerst offertes op voor je een
abonnement afsluit. Dat doe je met onze vergelijker. Je weet dan gelijk waar je het minste betaalt en waar je een pakket krijgt op maat.