Glasvezel is een vorm van internet waarmee zeer hoge snelheden kunnen worden behaald. Providers vertellen je niet alles en daarom is het ook niet zo helder als glas hoe glasvezel daadwerkelijk werkt. We keken voor je naar de werking van glasvezel. Daarnaast keken we naar een aantal prijzen van glasvezel internet. De voor- en nadelen van het materiaal hebben we eveneens voor je toegelicht.
Inhoud van dit artikel
Hoeveel kost glasvezel internet
We vroegen bij een paar providers de prijzen op van glasvezel internet. Men stuurde ons de onderstaande prijsopgaven toe.
Welke provider | Welke internetsnelheid | Wat zit er in het pakket | Prijs per maand |
KPN | 50 megabits / seconde | Internet, tv en bellen voor een jaar | Vanaf 54,59 per maand |
Ziggo | 250 megabits / seconde | Internet, tv en bellen voor een jaar | Vanaf 67,59 per maand |
Youfone | 100 megabits / seconde | Internet, tv en bellen voor een jaar | Vanaf 61,69 euro per maand |
Oxxio | 100 megabits / seconde | Internet, tv en bellen voor een jaar | Vanaf 57,69 per maand |
Een netwerk wat wordt uitgerold
Glasvezel is een product wat nog niet landelijk verkrijgbaar is. Het is een product wat door de providers en exploitanten landelijk wordt uitgerold. Dit uitrollen vindt gefaseerd plaats, want het is nogal bewerkelijk. Nieuwbouwwijken worden sowieso voorzien van glasvezel. Het materiaal wordt in een ring aangelegd waardoor alle woningen in de nieuwbouwwijk erop kunnen worden aangesloten. Daarna wordt er gekeken naar omliggende woonwijken in een stad. Bij een interesse van meer dan 30 procent van de inwoners van een woonwijk wordt het glasvezel ook daar uitgerold. Je kan er als consument voor kiezen om zelf bij een glasvezel provider aan te geven dat je interesse hebt in glasvezel in jouw buurt maar er zijn ook gemeenten die bij de inwoners vragen of er interesse is in glasvezel. Bij voldoende animo zal het netwerk dan worden uitgerold waarbij de inwoners de gelegenheid krijgen om in te stappen.
Jouw keuzes bij glasvezel
Wanneer er glasvezel in een woonwijk wordt aangelegd heb je als inwoner eigenlijk 3 keuzes. We hebben ze voor je toegelicht samen met de bijbehorende consequenties. De eerste keuze is die van het direct laten aanleggen van het glasvezel bij jouw huis. In dat geval wordt er op het moment dat het glasvezel in jouw straat wordt aangelegd een lijn geschoten vanaf de hoofdring naar jouw huis toe. Dit zal ervoor zorgen dat jouw huis rechtstreeks op het glasvezel kan worden aangesloten. Er komt een glasvezelkastje in je meterkast. Daarna kan je een abonnement nemen. Een andere kans is het leggen van glasvezel tot aan de gevel van je huis. In dat geval wordt er nog geen kastje in je meterkast geplaatst, dit kan je later laten doen. De kosten voor het grondwerk zullen dan ongeveer 100 euro bedragen. Een laatste keuze is dat er nog geen glasvezel wordt aangelegd. In dat geval kies je daar later voor wanneer je toe bent aan een abonnement. De kosten voor grondwerk zullen dan oplopen vanaf 250 euro.
De werking van glasvezel
Glasvezel internet is een vorm van internet waarbij gebruik wordt gemaakt van lange glazen draden. Deze kunnen tot wel 12 kilometer lang zijn. Ze zijn relatief dun en hebben een geringe buigzaamheid. Deze kabels zullen het internet in een ononderbroken signaal doorgeven. Het signaal komt in de vorm van licht door de kabels heen wat via de zijkanten van de kabels wordt gestuurd. Op die manier kan er een zeer hoge internetsnelheid worden behaald. Het signaal van het glasvezel wordt via een aftakking naar jouw huis toe getransporteerd waarna het via een router in de meterkast wordt doorgezet naar de mediakast in jouw huis.
1 snelheid met meerdere mogelijkheden
De snelheid van het internet wordt bepaald door het type mediakast wat is aangesloten op het internet. Er wordt namelijk gekeken naar de programmatuur en de processor in de mediakast. Een mediakast die basic is kan een snelheid internet tot 100 mbits/seconde doorgeven. Een mediakast die meer geavanceerd is komt tot 500 mbits/seconde. Een mediakastje wat geavanceerd is komt tot hogere snelheden en kan momenteel de 1000 mbits per seconde aantikken. Deze kastjes maken van de 4K technologie gebruik. Afhankelijk van het type mediakastje worden er ook functionaliteiten toegekend aan het internet. Zo mag je denken aan het kijken van Uitzending Gemist en Begin Gemist maar ook aan het streamen via Netflix, Videoland of Youtube. Bij de snelheid van 1 gig met het 4K kastje kan je zelfs met spraakaansturing je televisie bedienen. Er is dus nogal wat mogelijk met dat ene signaal wat wordt doorgegeven.
Voordelen van glasvezel voor jou
Het belangrijkste voordeel van glasvezel is, naast de hoge snelheid, het feit dat het signaal door de hele wijk heen met dezelfde sterkte wordt ontvangen. Bij ADSL is het zo dat dit afhankelijk is van de locatie van jouw huis ten opzichte van de wijkkast terwijl dit bij glasvezel totaal niet zo is. Het is dus een eerlijkere en snellere vorm van internet. Daarnaast is het materiaal uitermate sterk. Bij onderhoud aan de weg zal de kabel dus niet snel beschadigd raken.
Nadelen van glasvezel voor jou
Een belangrijk nadeel van glasvezel is wel dat jouw apparatuur geschikt moet zijn voor dit razendsnelle internet. Daarnaast zal de snelheid niet altijd even goed worden gehaald omdat de moderne woningen voor een belangrijk deel bestaan uit beton met een metalen frame. Dit houdt de wifi stralen tegen in je huis waardoor de snelheid binnenshuis zal afnemen. Een ander nadeel is wel dat jouw apparatuur geschikt moet zijn voor dit razendsnelle internet. Een televisie moet minimaal HD ready zijn en jouw computer apparatuur moet een processor hebben die geschikt is voor deze hoge snelheid van internet.
Ga niet teveel betalen
Teveel betalen voor glasvezel internet is zonde van het geld. Het is dan ook goed om eerst prijzen te vergelijken voor je een abonnement afsluit. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk een aantal vrijblijvende offerte om te vergelijken via onze glasvezel vergelijker. Jouw voordeel kan daardoor oplopen tot wel 20 procent.