internet is iets waarbij snelheid een heel belangrijke rol speelt. We keken naar de diverse providers van internet en daarnaast keken we naar de diensten die worden aangeboden. We hebben gekeken wat voor jou nu de beste en snelste provider is. Daarbij is het zaak dat je een aantal aspecten goed in de gaten houdt.
Inhoud van dit artikel
Wees prijsbewust
Wanneer je glasvezel gaat uitkiezen is het zaak dat je kijkt naar de prijs van het product. We vroegen voor een willekeurig adres in het midden van het land de prijzen op en we ontvingen de onderstaande prijsopgaven.
Welke provider kies je | Welke internetsnelheid krijg je | Wat zit er in het glasvezel pakket | Prijs per maand voor dit abonnement |
KPN glasvezel abonnement | 50 megabits per seconde | Internet, tv en bellen bij een abonnement van een jaar | Vanaf 54,56 |
Ziggo glasvezel abonnement | 250 megabits per seconde | Internet, tv en bellen bij abonnement van een jaar | Vanaf 67,59 |
Youfone glasvezel abonnement | 100 megabits per seconde | Internet, tv en bellen bij abonnement van een jaar | Vanaf 61,47 |
Oxxio glasvezel abonnement | 100 megabits per seconde | Internet, tv en bellen bij abonnement van een jaar | Vanaf 57,52 |
Kies de juiste snelheid
Bij glasvezel diensten lijkt alles te draaien om de hoogste snelheid en het allersnelste internet. Het is echter verstandig om eerst te kijken welke snelheid voor jou de juiste snelheid is. Dat doe je door te kijken naar de manier waarop jij je internet gebruikt. Maak je alleen gebruik van internet voor het lezen en beantwoorden van je mail en open je daarnaast nu en dan een website dan heb je genoeg aan een internetsnelheid van 50 mb/seconde. Dit abonnement is relatief gezien het goedkoopste. Het internet is met de laagste snelheid nog altijd sneller dan het oude ADSL internet dus het is in alle gevallen de moeite waard. Maak je intensiever gebruik van het internet voor bijvoorbeeld je werk en kijk je daarnaast nu en dan naar Uitzending Gemist of Begin Gemist dan is 100 mb/seconde een prima snelheid. Wanneer je echter naast deze dienst ook kijkt naar streamingdiensten zoals Netflix, Videoland of Youtube heb je een internetsnelheid nodig die oploopt vanaf 250 mb/seconde. Naast de download snelheid is ook de upload snelheid van belang wanneer je naast deze diensten ook regelmatig content plaatst op bijvoorbeeld Youtube.
Jouw keuze uit providers
Welke provider je kan kiezen heeft te maken met de fase waarin glasvezel zich bevindt bij jouw huis. Heb je pas net glasvezel dan heb je de keuze uit een aanbieder: de aanbieder die ervoor heeft gezorgd dat het glasvezel netwerk werd uitgerold. In de meeste gevallen gaat het hier om KPN. Deze provider zal de kosten van het aanleggen terug willen verdienen door een hoop abonnementen te verkopen. Een glasvezel netwerk wordt pas uitgerold wanneer de provider 30 procent van de inwoners van een bepaald postcode gebied als geïnteresseerden heeft binnen gehaald. Wanneer het netwerk al wat langer uitgerold is, heb je de keuze uit meer providers. In dat geval kan je ook kiezen voor goedkopere providers die een deel van het glasvezelnetwerk mogen gebruiken voor hun eigen diensten.
Jouw provider maakt het verschil
Naast de dure providers zoals KPN en Ziggo zijn er ook goedkopere aanbieders die glasvezel aanbieden. Dit zijn de providers die een deel van het netwerk van KPN mogen exploiteren. Zij hebben een deel van de levering ingekocht en die wordt voor een lage prijs aan de consumenten doorverkocht. Daarbij moet je goed in de gaten houden dat het hier doorgaans gaat om wat lagere snelheden. Het glasvezel wat wordt geleverd is goed voor gemiddeld internetgebruik maar niet voor professionals die naast downloaden ook aan uploaden doen. Hierbij geldt dus ook: kijk naar je verbruik voor je een keuze voor een provider maakt.
Denk aan de prestaties binnenshuis
Glasvezel internet mag dan nog zo snel lijken en klinken: in de werkelijkheid kunnen de resultaten binnenshuis behoorlijk tegenvallen. Dat heeft niet te maken met het internet wat je afneemt maar eerder met de plek van het glasvezelkastje in jouw huis. Dit zal doorgaans in de meterkast op de begane grond staan. Vanaf deze plek wordt het signaal doorgegeven naar jouw apparatuur heen. Veel woningen zijn zo gebouwd dat ze bestaan uit beton met een metalen frame. Deze woningen laten het wifi signaal niet goed door waardoor je met traag internet komt te zitten. Veel providers komen de klanten daarbij tegemoet. Ze leveren wifi signaal versterkers waardoor je in alle hoeken van je huis en buitenshuis een snel internet hebt wat overeenkomt met de beloofde snelheden. Een provider zal jou niet kunnen garanderen dat de beloofde en geleverde snelheden worden doorgegeven.
Jouw apparatuur geschikt voor snel internet
Jouw apparatuur die je dagelijks gebruikt om op te internetten moet geschikt zijn voor het snelle glasvezel internet. Wanneer je een tv hebt die is aangesloten op het glasvezel is het belangrijk dat deze voor HD geschikt is. Het gaat dan om een tv die HD kanalen kan ontvangen en decoderen in een haarscherp beeld. Verder moet een mobiele telefoon of een tablet die op de wifi is aangesloten een processor hebben die geschikt is voor glasvezel internet. Deze apparatuur is kostbaar: bij een oud toestel zal de weergave van het snelle internet achterblijven.
Snel internet voor een nette prijs
Glasvezel internet kan behoorlijk kostbaar zijn. Het is dan ook van het grootste belang dat je een abonnement kiest wat dit internet tegen een aantrekkelijke prijs levert. Dat doe je door eerst prijzen op te vragen via onze glasvezel vergelijker. Op die manier krijg je een overzicht van beschikbare abonnementen op jouw adres, de prijzen en de eigenschappen van het internet.