Alles moet steeds sneller en professioneler. Dat geldt ook voor glasvezel internet. Het paradepaardje van glasvezel aanbieders is het 1000 mbit glasvezel wat tegenwoordig wordt aangeboden. We keken voor je naar de prijzen van dit pakket, maar ook naar de voor- en de nadelen van een dergelijk pakket. Ook stelden we een profiel op van de gebruikers van een 1000 mbit glasvezel pakket. De prijs wordt bepaald door een aantal zaken en ook die namen we voor je onder de loep.
Inhoud van dit artikel
De prijzen van een 1000 mbit glasvezel pakket
We informeerden bij meerdere aanbieders naar de prijs van hun 1000 mbit glasvezel pakket. We ontvingen de onderstaande prijsopgaven.
Welke aanbieder | Wat zit er in het pakket | Welke snelheid | Wat is de prijs per maand |
Ziggo | Internet max, tv compleet en bellen | 1000 mbits/s | Vanaf 89 euro |
Youfone | Internet comfort 1 gig, tv comfort en bellen | 1000 mbits/s | Vanaf 79 euro |
Zaken die de prijs bepalen
De prijzen van de pakketten lopen nogal uiteen. De reden hiervan zit in een aantal aspecten. Allereerst is daar het feit dat de pakketten ieder een net wat andere inhoud hebben. Verder wordt de prijs bepaald door een aantal extraatjes die je kunt krijgen bij je abonnement die het gebruik voor jou net wat comfortabeler maken. Daarnaast mag je kijken naar het comfort wat je krijgt bij een nieuw abonnement.
De samenstelling van het pakket
Wanneer je een 1 gig glasvezel pakket gaat bestellen moet je eerst goed kijken naar wat er bij het pakket in zit. Er zijn steeds minder mensen die gebruik maken van hun vaste telefoon en dat zie je terug in de prijs van het pakket. Een goedkoop pakket met 1 gig internet heeft doorgaans geen gebruik van de vaste telefoon erbij in zitten. Het kan ook nog eens zijn dat je een euro betaalt voor het vaste telefoon gebruik terwijl je daarnaast betaalt voor iedere minuut die je belt. Heb je een iets kostbaarder abonnement dan zit daar een ongelimiteerd vaste telefoongebruik bij de prijs inbegrepen. Goed om in de gaten te houden bij het afsluiten van jouw abonnement. Doorgaans zitten bij dit abonnement de extraatjes zoals een sportzender inbegrepen maar het kan zijn dat je hiervoor nog extra moet gaan betalen.
Extra diensten van de provider
Een provider kan jou extra diensten aanbieden bij het afsluiten van het pakket. Daarbij mag je denken aan een service monteur die het internet bij jou komt installeren en die gelijk controleert of je in alle hoeken van je woning een goede wifi ontvangst hebt. Deze diensten worden doorgaans aangeboden tegen een prijs die bij het aanbod zit verwerkt. Je betaalt dus per maand wat meer voor deze diensten. Je hebt wel het comfort dat jouw internet goed is ingesteld zodat je er zelf geen extra werk aan hebt.
Extra pakketten
Bij een 1 gig pakket heb je de ruimste keuze aan gebruiksmogelijkheden. Een uitgebreid tv zenderpakket is dan ook vaak standaard meegeleverd. Zaken als een sportzender krijg je niet altijd standaard meegeleverd. Dit kan een paar euro per maand schelen. Je ontvangt dan Fox sport bij jouw pakket zodat je live naar het voetbal kunt kijken. Andere extra pakketten kunnen een kinderzender pakket zijn of een gezinszender pakket.
Streamen met 1 gig
Een pakket met 1 gig internet is uitermate geschikt om mee te streamen. Dit kan in iedere hoek van je huis want je hebt een haarscherpe ontvangst. Wie vaak kijkt naar Netflix, YouTube of Videoland doet er dan ook heel goed aan om een abonnement met deze hoeveelheid internet af te nemen. Jouw televisie ontvanger zal nauwelijks hoeven te bufferen tijdens het gebruik waardoor je zonder oponthoud films kunt kijken. Ook voor liefhebbers van binge watchen is dit een ultieme oplossing.
Het profiel van een 1 gig gebruiker
De internet snelheid van 1 gig is in de meeste gevallen zeer goed toe te passen. De gebruikers vallen doorgaans onder een van de volgende categorieën. Het zijn vaak huishoudens van meer dan 3 personen die ieder gebruik maken van wifi op een of meerdere toestellen tegelijk. Daarnaast zijn het huishoudens met schoolgaande, studerende en/of werkende gezinsleden. Het internet is namelijk enorm geschikt voor programma’s zoals Zoom waarbij een snelle verbinding noodzakelijk is. Online onderwijs en thuiswerken zijn dan ook bij uitstek mogelijk. Het is tevens een pakket wat heel geliefd is bij huishoudens waarbij streamen heel belangrijk is. Professionals maken ook gebruik van deze vorm van glasvezel. Dat komt doordat je heel gemakkelijk data kunt uploaden. Dit zorgt ervoor dat ook langere videobestanden in een relatief korte tijd kunnen worden geplaatst.
Nadelen van 1 gig glasvezel
Pakketten met 1 gig glasvezel hebben naast voordelen ook nadelen. Een belangrijk nadeel is dat je de beloofde snelheid van 1 gig niet snel zult halen. Dat komt vooral doordat de apparatuur in je huis er doorgaans niet op gebouwd is. Niet iedere televisie zal HD beeld even goed weergeven. Verder zijn processors van computers niet altijd gebouwd op dit razendsnelle internet. Daarnaast is het nog altijd zo dat een woning niet in alle gevallen het signaal van het internet even goed doorgeeft. In veel gevallen zal het zo zijn dat betonnen wanden de wifi signalen tegenhouden waardoor je maar een deel van die 1000 mbits doorkrijgt in je huis. Veel providers spelen daar op in door aan jou wifi versterkers te leveren om het signaal goed mee te verspreiden. Wanneer er wordt gewerkt via een bepaalde ra diofrequentie in je huis wil het nog wel eens werken om deze te veranderen. Ook dit kan je regelen via jouw provider.
Betaal niet teveel
1 gig glas vezel internet is geweldig maar ook behoorlijk kostbaar. Het is dan ook goed om eerst offertes te vergelijken voor je tot aanschaf overgaat. Dat doe je met
onze glasvezel vergelijker. Je ziet gelijk welk abonnementen er voor jou beschikbaar zijn.